Bezoekverslagen 2014

dasklik2014

Welkom

Op deze pagina de verslagen van mijn bezoeken aan de burchten in 2014.

Ik noem de namen van de burchten niet ter bescherming. Mocht de lezer willen weten welke burchten ik bedoel dan kan er altijd gemaild worden.

Donderdag 7 augustus

Omdat ik op camera eerder 3 dassen had waargenomen bij deze burcht, maar de dassen kwamen niet uit de pijp waar de camera op gericht was, maar kwamen in beeld gelopen, ben ik er deze avond nogmaals heen geweest om te ondervinden uit welke pijp de dassen komen, daar de burcht vrij groot is ben ik op behoorlijke afstand gaan zitten om meerdere pijpen in de gaten te houden. Toch kwam er een das plotseling aangelopen zonder dat ik zag uit welke pijp hij kwam. Een das met en opvallend witte vlag. Het bleef bij deze ene das. Het werd snel donker. Ik moet hier dus nogmaals heen

zondag 3 augustus

Vandaag een burcht bezocht waar ik nog niet gezeten had .
Het was lastig positie kiezen ivm ontbrekende wind en begroeiing . Ik had een zo’n gunstig mogelijke positie ingenomen t.o van de meest belopen pijpen. Helaas had ik me verkeken en bleek reeds om 20:10 een das uit een andere pijp te komen. Waarschijnlijk (achteraf) wel de pijp die ik voor verkend had, maar door omstandigheden arriveerde ik laat en ben in de snelheid naar de verkeerde pijp gegaan. Ik heb uiteindelijke 3 dassen kort kunnen waarnemen.

woensdag 30 juli

Samen met werk collega Claudia deze burcht voor de 1e keer geobserveerd.
Van te voren geïnventariseerd en tot de ontdekking gekomen dat deze grote burcht aan weerszijden, zo’n 40 meter uit elkaar, 2 belopen pijpen had, waarvan de pijp in het westen het meest belopen was.
Om 21.25 uur verscheen de eerste das. Niet uit de pijp, maar vanuit het oosten.
Na enige tijd vertrok hij weer en kwamen er om 21.40 uur 2 dassen uit dezelfde richting.
Even spelen en weer vertrokken.
En dan komt de verwarring. Ik keek even een andere kant op en keek daarna weer naar de pijp.
Er kwam een das uit, waarvan ik eigenlijk wel zeker wist dat het een van de twee was die er even in is geweest.
Volgens collega kwam er echter een derde uit de pijp, dus daarvoor moeten we nog een keer terug. Al met al een rustige observeer avond met mooi resultaat.

zaterdag 26 juli

Vandaag een aantal burchten geïnventariseerd en bij 2 burchten camera’s geplaats. Daarnaast heb ik ’s avonds gepost bij en voor mij nieuwe burcht. Het was een warme avond met af en toe een drup regen. Om 21.45 verscheen er even een dassenkop uit de pijp waar ik die verwachtte. Het verdween weer snel. On 21.55 kwam er even een reebok voorbij die aan het markeren was. Mooi gezicht. Om 22.25 verscheen er wederom een das uit genoemde pijp + verscheen vanuit de bosrand een tweede. Helaas werd het te donker om duidelijk te observeren of het een man/vrouw/jong was. Ik moet dus zeker weer terug. Zeker in ieder geval: 2 dassen.

zaterdag 26 juli

De camera’s weer opgehaald. Foutje gemaakt. Verkeerd ingesteld en dus geen opnamen. Vandaag verder weer 2 burchten geïnventariseerd en de camera’s weer teruggeplaatst bij de bewuste burchten.
zondag 20 juli

Vandaag een aantal burchten geïnventariseerd en bij 2 burchten camera’s geplaats. Vanf dit weekend gaat het nu dus echt los. De komende weken zal ik regelmatig twitteren en deze site bijhouden.
Vrijdag 27 juni

Vandaag de camera’s bij de burcht weer opgehaald. Mooi resultaat: UIteidelijk 3 dassen waargenomen. De camera bij de andere pijp liet 3 vossen, een ree en een reekalf zien!

zondag 22 juni


Camera’s opnieuw bij dezelfde pijpen geplaatst. ik kan niet geloven dat er niets is, vandaar een nieuwe poging.

vrijdag 20 juni

Camera’s gweer opgehaald. Niets te zien. Ik denk dat 1 camera er al naar 2 dagen is mee opgehouden. Op deze had ik wel een beeld van een vos, maar dat leek me een passant. Op de andere camera, die wel de gehele periode heeft gefunctioneerd, geen enkele beeld.

zaterdag 14 juni

Camaera’s geplaatst bij de hieronder beschreven burcht. Bij een pijp weaar ik dassen vermoed en bij een pijp waar ik vossen verwacht.

Dinsdag 10 juni

Een voor mij nieuwe burcht bezocht. Het was een warme (onweersdreiging) avond. Ik heb er van 19.00 tot 22 uur gezeten. helaas niets gezien, ondanks het feit dat de pijp wel belopen was. Ik ga er maar eens camera’s plaatsen.

Vrijdag 6 juni

Deze burcht (Burcht nr. 007) is bekend, maar er is nog nooit geobserveerd. Wel is er een vooronderzoek geweest waarbij duidelijk was dat er wel Dassen in moeten zitten.
Om 19 uur ben ik naar de burcht gegaan, nadat ik ’s middags voorzichtig had bekeken waar ik zou gaan zitten. Dat bleek niet eenvoudig. Er zijn meerdere pijpen en twee daarvan waren belopen, maar het was mij niet echt duidelijk welke nu het meest recent was belopen. Vandaar dat ik, uiteraard ook onder geleide van de windrichting, besloot een positie in te nemen waarbij ik beide pijpen links en rechts van mij kon zien. Wel minder dan als ik zou besluiten voor de een of de ander zou kiezen. Ik zou als ik voor goed zicht op één pijp had gekozen, de ander niet zien. Vandaar.
Om 20:50 uur zag ik beweging bij de rechterpijp: daaruit verscheen een jonge vos! Wederom dus een burcht met een vossenhol. Om 21:20 uur verscheen uit de linker pijp 2 dassen. Ik herkende direct een mannetje. De ander, zag ik later, was een vrouwtje. Zoals wel vaker gebeurt, gingen de dassen eerst uitgebreid krabben en vlooien, om na een minuut of 10 weer in de pijp te verdwijnen. Ca. 21: 45 kwamen ze er weer uit en gingen de omgeving in, waarbij een das mij tot op drie meter naderde. Tot 22:15 ben ik ze blijven volgen, maar omdat ik nu voor vanavond in ieder geval zeker wist dat er (slechts?) 2 dassen huisden ben ik, op het moment dat ze ver genoeg weg waren, vertrokken. Er kunnen dus weer 2 dassen aan het totale bestand worden toegevoegd.

donderdag 29 mei

Vanavond wezen observeren bij burcht 001. Bij deze nieuwe burcht waren nog geen waarnemingen gedaan. Op 20 mei hebben we in het kader van de KlaeindassenProject geobserveerd, maar helaas niets gezien.
Vanavond was het raak. Vlak voor 22 uur ontwaarde ik bij een andere pijp dan je zou verwachten een forse Das . Druk bezig met graafwerkzaamheden.
Eerder konden we constateren dat bij 2 pijpen wel wat activiteit was geweest. Deze derde pijp, wat dieper het bos in, is nieuw. De burcht groeit. Over een paar weken maar weer eens terug om te kijken in hoeverre de burcht verder wordt uitgebouwd. Drenthe heeft er dus officieel weer een das bij.

zaterdag 24 mei

Deze avond weer naar Burcht 002 gegaan. Nu een andere positie ingenomen tov van de pijp waar vorige observatie de dassen uitkwamen. Rond 21.20 verscheen de eerste volwassen das, zo te zien het mannetje. Daarna volgden vlot nog 2 andere dassen. De jaarling kwam een flink stuk mijn kant op. Verderop op de burcht verschenen 5 jonge vossen en de moer. Ze speelden de rest van de avond buiten. Een mooi gezicht

Dinsdag 20 mei

Vanavond de officiële telavond. Mij is gevraagd te gaan zitten bij de Burcht 001. Een nieuwe burcht, waar nog geen observatie is geweest. Op het moment dat ik zat met mijn medeobservant begonnen boeren in de omgeving met het maaien en inhalen van gras. Dit heeft tot 21,45 uur geduurd. Een enorm lawaai, waardoor, denk ik, de eventueel aanwezige das(sen) niet uit de burcht kwamen. Tegen 22.30 zijn we weer vertrokken, zonder een das te hebben gezien.

Vrijdag 18 mei

Vanavond ben ik weer voor het eerst dit jaar wezen observeren. Dit keer weer bij de burcht 002. Het was een warme dag en de warmte bleef nog even hangen.
Ik heb een iets andere positie ingenomen tov van vorig jaar in de hoop een nog beter zicht te hebben . Helaas had ik niet voor verkend. Dat kwam me duur te staan. Een das verscheen om 21.05 vanuit een totaal andere pijp. Rond 21.40 kwamen alle dassen boven. Ik telde er definitief 4. Voor zover ik het kon zien: 2 volwassen, 1 jaarling en 1 jong .
Tussendoor verscheen er ook nog een volwassen vos bij mij in de buurt. Staarde me aan en keerde me de rug toe en verdween.


Terzijde

Ik zou het erg leuk vinden om tips, vragen en opmerkingen te ontvangen via het contactformulier of gastenboek.

Jaap van Veen