Kleindassenproject

Kleindassenproject

Ik ben sinds 2005 betrokken bij het KleintjesDassenProject. Een project van Staatsbosbeheer om de das in drenthe te monitoren en te beschermen.
Een maal per jaar (rond hemelvaart) zit ik ’s avonds een paar uur in het bos om dassen te spotten en te tellen bij een door de boswachter aangewezen burcht.
Met mij doen vele vrijwilligers in Drenthe hetzelfde. De groep waar ik toe behoor verzamelt zich rond 18.00 uur bij de schuur van boswachterij Grolloo in Elp.
Tegen 18.45 uur gaat iedereen, meestal met tweetallen richting de hem of haar toegewezen burcht. Men blijft tot ca. 22.00 – 22.30 uur observeren. Na afloop keert iedereen terug naar de schuur en worden de resultaten genoteerd op een landkaart. Later in het jaar ontvangen we een tussenrapportage en na ca. 10 maanden de definitieve cijfers. Zie de pagina .Omdat ik inmiddels tot de meer ervaren dassenspotters behoor wordt mij gevraagd om de weken na de telling nog een aantal burchten opnieuw te bezoeken. Met name burchten waar op de telavond geen das is gezien terwijl er wel het vermoeden (zekerheid) is dat er dassen moeten zitten. Vorig jaar 2013 deed ik dat voor het eerst en heeft mooie resultaten opgeleverd. Deze observaties heb ik beschreven en kunt u op de pagina vinden.

21-06-2014: Start Nieuw 10 jarig Project


Vanaf 21 juni 2014 doe ik mee aan een nieuw project rondom de dassen in Midden Drenthe. Dit project is geïnitieerd door o.a. Pauline Arends, boswachter bij Staatsbosbeheer.
Ik heb een gebied toegewezen gekregen (in de boswachterij Grolloo, o.a. vlakbij Kamp Westerbork) waarbinnen zich een behoorlijk aantal dassenburchten bevinden. Van deze dassenburchten ben ik de “hoofdteller”. Dit houdt in dat ik deze burchten zomer, herfst winter en lente ga observeren en ook overdag de burchten ga bezoeken om te kijken of er activiteit is geweest en of alles er nog in orde is. Deze burchten vallen dus volledig onder mijn verantwoording. Een van de doelen is ook om dassen te gaan herkennen en zodoende te bekijken of ze migreren van de ene naar de andere burcht of dat ze een nieuwe burcht stichten.
3 andere vrijwilligers en de boswachter doen hetzelfde. Dit houdt in dat we een groot gebied in Midden Drenthe gaan monitoren. Het project zijn we aangegaan voor de duur van 10 jaar. Het zal er dus op neer komen dat ik iedere week wel een dassenburcht ga bezoeken. Ik verheug me hier enorm op, hoewel ik wel even moet kijken war ik de tijd vandaan moet halen 🙂 . We hopen op deze manier nog meer te weten te komen van de dassenstand en van migraties in dit deel van Drenthe.
Op deze site zal ik mijn bevindingen gaan bijhouden. Ook via twitter ( @meeskijken ) onder de #dasindrenthe zal ik regelmatig mijn bevindingen posten. Wil je meer weten? Je mag altijd met me opnemen. Klik daartoe in het linker menu op reacties / contact
!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.